Pengertian Sekeping Gambar

Apa itu tag? Adakah tag sejenis kuih? Atau pun sejenis permainan rakyat? Aku pun kurang mengerti. Namun, bila mana teringat kata-kata hikmah, "orang berbudi kita berbahasa, orang memberi kita merasa", maka tanpa segan silu dan berbesar hatinya aku menerima amanah untuk menyudahkan tag ini dan mengucapkan terima kasih kepada penge'tag', Hazwan Arif (baca: Beliau).

1. Go to your photos folder in your computer.
2. Go to the 6th folder of photos.
3. Go to the 6th picture in that folder.
4. Put the picture on your blog and description of it.
5. Invite six friends to join the challenge.
6. Link them your blog and let them know they have been challenged

Awal-awal lagi aku telah melanggar rule yang telah ditetapkan. Sebenarnya, gambar yang telah terpilih bukan dari folder keenam sebaliknya adalah dari folder kedua. Sungguh sedikit sekali folder gambar yang wujud di dalam laptop ini. Sebelum menceritakan dengan lebih lanjut tentang gambar ni, marilah sama-sama kita berkenalan dengan gambar yang amat bertuah ini.

Biodata gambar
Nama penuh: 100_3920
Tarikh lahir: Jam 2012, 11 April 2009
Tempat lahir: Masjid Negara, Kuala Lumpur
Nama Kodak Easyshare M1033 Digital Camera
Berat: 1.66 MB
Tinggi: 2736
Lebar: 3648

Gambar ini diambil ketika Majlis Sambutan Maulidur Rasul dan Haul Syeikh Abdul Kadir al-Gailani di Masjid Negara. Majlis bermula selepas asar, kira-kira jam 1730 dan berakhir jam 2230. Gembira hati kecilku melihat agak ramai sahabat seperjuangan turut serta dalam majlis ilmu ini. Majlis ini dianjurkan oleh Amanah al-Wariseen yang dikepalai oleh Maulana Afeefuddin. Ramai ulama dan tokoh-tokoh hebat telah dijemput untuk menyampaikan tausiyyah ringkas berkisar tentang keistimewaan dan ketidaksamaan Nabi Muhammad berbanding manusia biasa. Lafaz syukur turut terpacul di mulut apabila melihat mantan Perdana Menteri Malaysia ke-5, Tun Abdullah Ahmad Badawi turut hadir. Semoga terus kembali ke pangkal jalan hendaknya dan menjadi sehebat datuknya, Syeikh Abdullah Fahim.
  • Prof. Dr. Rafi’ al-Ani (Mufti Negara Iraq)
  • Al-Habib Umar Hamid al-Gailani (Ulama Makkah)
  • Sayyid Abbas bin Sayyid ‘Alawi al-Maliki al-Hasani (Ulama Makkah)
  • Dr. Ahmad Omar Hashem (Mantan Rektor Universiti al-Azhar, Mesir)
  • Shohibus Samahah Prof. Dr. Ali Juma’ah Mohamad Abdul Wahab (Mufti Besar Mesir)
  • Al-Habib Hassan bin Muhammed bin Salim al-Athtas (Masjid Ba’alawi, Singapura)
  • Maulana Afeefuddin al-Gailani (Syaikh Tariqah Qadiriah)
  • Dr. Muhammad Uthman El-Muhammady (ISTAC)
  • Syaikh Muhammad Fuad bin Kamaluddin al-Maliki al-Rembawi (Penasihat Yayasan SOFA)
Majlis turut diserikan dengan bacaan Mawleed ad-Daiba'ie oleh Habib Hassan bin Mohammed Salim al-Attas. Sebelum bersurai, hadirin telah dihadiahkan kitab Qasidah Al Burdah (selendang), karya Sheikh Sayyid Al Muddah Abu Abdullah Syarafuddin Muhammad ibn Sa'I'd ibn Hammad ibn Muhsan ibn Abdullah ibn Sofhaji ibn Al Sonhaji Al Busairi Syazuli dan lebih dikenali dengan nama Imam Al-Busairi. Sedikit sejarah berkenaan qasidah ini. Dikisahkan bahawa qasidah ini dikarang oleh Imam al-Busairi ketika beliau sedang menghadapi sakit lumpuh yang tidak dapat dirawat oleh para doktor. Lalu dengan hati gundah gulana dan pasrah beliau menulis qasidah sebanyak 169 bait dan sebaik sahaja qasidah tersebut disudahkan, beliau bermimpi didatangi Rasulullah yang mengusap tubuh beliau dan menyelimutkan beliau dengan selendang baginda. Sebaik sahaja tersedar daripada mimpinya, Imam Al Busairi mendapati dirinya sudah sembuh sepenuhnya daripada penyakit lumpuh tersebut. Maka beliau namakan qosidah ini dengan nama Qasidah al-Burdah.

~Sekadar Contengan~

0 orang berkata-kata: