Pesanan Untuk Pelajar Perubatan

Oleh: Prof Dr. Harlina Halizah Hj Siraj

Khusus buat:
·        Anak-anak yang bergelar pelajar perubatan ( di mana jua anda berada)
·        Ibu dan ayah kepada anak-anak di atas

Sedikit pesanan ini dinukilkan oleh seorang yang pernah menjadi pelajar perubatan ( 1986-1991), sudah bergelar doktor selama lebih 19 tahun, menjadi pakar O&G dan pendidik kepada ribuan pelajar perubatan selama 13 tahun. Namun belum berpeluang menjadi ibu kepada seorang pelajar perubatan lagi setakat ini.


Anak-anakku,

Kalian sebenarnya bertuah dipilih Allah SWT mempelajari satu bidang yang amat besar faedah dan manfaatnya buat manusia dan dunia. Apapun yang mendorong kalian membuat keputusan menjadikan bidang ini pilihan, kalian sudah sampai di sini! Betapa ramai rakan kalian yang mengidamkan kerusi yang kalian duduki sekarang ini.

Harapnya, dorongan itu bukanlah semata-mata mahu mencuba nasib, memenuhi hajat dan hasrat kedua ibu bapa dan keluarga yang mahu seorang bergelar `Doktor’ dalam salasilah keturunan, ataupun ingin sentiasa bersama dgn rakan karib lain yang kebetulan juga mendapat tawaran yang sama!

Melihat betapa berlumba-lumba kalian merebut tempat di sekolah perubatan, rasanya seperti ada kempen `Satu Keluarga Seorang Doktor’ lagaknya

Jangan kalian terkejut nanti – dengan realiti pengorbanan yang mesti kalian lalui.

Perubatan adalah satu lapangan yang perlukan komitmen pembelajaran sepanjang hayat. Kalian sendiri yang perlu mencetus keghairahan mahu menuntut ilmu, bukannya hanya berharap dan bergantung sepenuhnya kepada tenaga pendidik yang menunjuk ajar. Kalian akan mulai mendengar perkataan ` self-directed learning- SDL’, student-centred education, life-long learning, community-based learning, inter-professional learning dll.

Pengajar kalian bukan hanya professor dan pensyarah perubatan, malahan yang bergelar pesakit itulah yang paling banyak mengajar dan memberi tunjuk ajar. Para jururawat adalah mentor yang paling berpengalaman dan perlu diberi penghormatan.

Yang paling utama, akhlak kalian – menjadi pembeza utama antara pengamal perubatan yang mulia dan doktor  yang  angkuh. Bertuahlah bagi kalian yang sememangnya sudah berbekal dgn didikan sempurna, penuhbudi bahasa, tata tertib dan sopan santun yang tinggi semenjak dari rumah lagi. Malanglah kalian yang serba kekurangan dalam aspek ini, sekalipun kalian begitu cerdas mengumpul deretan `A+’ dalam transkrip keputusan peperiksaan saban semester.

Untuk para ibu dan ayah kepada anak-anak yang bergelar pelajar perubatan,

Mohon dipastikan kalian sudah menyediakan anak-anak kalian dengan baik dan sempurna – terutamanya dalam aspek rohaniah dan akhlaqiah mereka. Mereka akan menjadi doktor perubatan – bukan calang-calang profesyen! Pastikan mereka menjadi pengamal perubatan yang tawadhuk dan sentiasa berhubung erat dengn Rabb.. Selitkan doa yang tidak pernah kunjung padam setiap masa dan ketika, moga Allah SWT memberi bimbinganNya buat anak-anak ini.

Sekiranya kalianlah menjadi SEBAB utama anak-anak berada di sekolah perubatan hari ini, sedangkan itu bukan keinginan dan minat mereka sendiri, bersedialah untuk meminta maaf kepada mereka – terutamanya jika mereka akan berhadapan dgn kesukaran dan keperitan memenuhi hajat dan cita-cita kalian itu. Sokong dan dokonglah mereka sehingga ke akhir nanti – kerana cubaan dan dugaan yang perlu anak-anak ini hadapi bukanlah setakat semasa dalam latihan sahaja, malahan yang lebih mencabar adalah ketika terpikul di bahu mereka tanggungjawab dan amanah yang berat apabila bergelar doktor nanti!

InsyaAllah, kalian akan sentiasa dilindungi Allah SWT dari segala bencana selagi mana penggantungan hanyalah kepada Allah semata-mata.

~Sekadar Contengan~

Pakaian Muslimah Mengekalkan Keseksian?

Terkejut aku melihat klip video yang dikongsi di Facebook. Tak kusangka tergamak seorang wanita Islam menghina pakaian muslimah dan secara tak langsung turut menghina Islam. Memang celupar dan takde insurans langsung mulut pelakon ni. 


Aku memang tak tau langsung klip video ni dari rancangan apa. Tapi yang pasti klip video ni dari saluran Astro Warna.

Sahabat-sahabat,
Tolonglah klik di sini. Luangkan masa sejenak untuk membaca apa itu sebenarnya aurat wanita yang wajib ditutup. Jangan sesekali menghina Islam sedemikian rupa kerana takut-takut dengan perbuatan tersebut mengakibatkan terkeluar daripada Islam tanpa disedari.

~Sekadar Contengan~

RAM: Rayyan Fantasi

Novel Rayyan Fantasi adalah buah tangan terbaru Ramlee Awang Murshid (RAM). Novel ini  akan berada di pasaran pada 4 Disember hanya di MPH Alamanda, Putrajaya. Kepada peminat setia, datanglah beramai-ramai ke MPH Alamanda 4 Disember untuk pelancaran novel dan sesi autograph dan menjadi antara pertama memiliki novel tersebut di Malaysia. Manakala seluruh Malaysia hanya boleh didapati bermula 6 Disember 2010 ini.
    
Sinopsis Novel Terbaru Ramlee Awang Murshid : (Sumber)


Harga: RM19.90
Halaman: 512
Penulis: Ramlee Awang Murshid
ISBN: 978-983-124-615-3

RAHSIA susur galur Aiddin sengaja dirahsiakan oleh ayahnya, Ibrahim. Justeru... dia memiliki sebuah keluarga yang bahagia. Bagaimanapun kehidupan manusianya yang gembira dan ceria, tercalar apabila disahkan menghidap barah otak tahap empat. Doktor meramalkan Aiddin hanya mampu hidup dalam tempoh yang sangat singkat. Jiwanya terganggu dan sejak itu, Aiddin suka bersendirian.
Aiddin yang berduka cita ditenteramkan oleh tunangnya, Feena yang berjanji akan setia pada ikatan cinta mereka. Impian terakhir sebelum kematian meragut kehidupannya adalah untuk mendaki Gunung Kinabalu. Impian itu terlaksana, tetapi Aiddin hilang di kawasan hutan pergunungan. Selepas lima tahun berlalu, Aiddin muncul semula di kawasan tersebut. Sejak itu, beberapa siri pembunuhan ngeri berlaku. Manakala Aiddin sendiri sering mendengar bisikan suara perempuan.
RAMLEE AWANG MURSHID berjaya mewujudkan sebuah rahsia dalam lingkaran saspens, seram dan misteri dalam novel ini. Faktor cinta pula adalah pengikat, tetapi tidak semestinya tersimpul mati. Rayyan Fantasi merupakan genre yang berbeza dalam karya Ramlee kali ini. Ketika membaca novel ini, pastikan di sekeliling anda adalah realiti kerana fantasi begitu bijak menipu fikiran.
 
P/s: Sementara menantikan kehadiran Rayyan Fantasi, jom baca
Contengan Jalanan [Ramadhan] Fend  karya  Hlovate yang mengisahkan 2 orang bersaudara, Fend  dan  Chad  merantau ke  Australia semata-mata untuk merasai sendiri erti Ramadhan  yang sebenar. Mereka juga berusaha bersungguh-sungguh agar tidak menjadi "The man who decided to change on the 12th hour dies on the 11th". Selamat membaca.

~Sekadar Contengan~

Raya di Perantauan

Kami, warga 13th Legacy dari UIA Kampus Kuantan ingin mengucapkan Salam 'Eidul Adha kepada semua yang mengenali diri kami. Maaf Zahir & Batin.
Allahuakbar! Allahuakbar! Allahuakbar! Walillahilhamd!

Syahdu sungguh rasanya takbir raya kali ini. Inilah kali pertama aku beraya tanpa keluarga disisi. Ibu bapaku menyarankan supaya aku pulang beraya di kampung. Seteleh beberapa hari berfikir panjang, aku nekad untuk stay bersama kawan-kawan di bumi Kuantan. Faktor utama aku rela beraya di Kuantan adalah untuk study, menghabiskan silibus yang bertimbun. Hari raya 'Eidul adha tahun ni jatuh pada hari Rabu yakni ketika warga 13th Legacy sedang dalam fatrah study week. Di samping itu, aku juga ingin merasai sendiri perasaan berraya di perantauan. (perantauan la sangat.. biarpun 3 jam je dari kampung halaman.haha~)

Jika dari dilihat dari sudut yang lain, secara tidak langsung, kami telah mengaplikasikan semangat pengorbanan ke dalam diri kami. Semua sanggup berkorban untuk berjauhan dari keluarga pada hari raya buat kali pertama dalam hidup masing-masing. Kami sanggup lakukan semua ni tidak lain tidak bukan, untuk mencapai cita-cita menjadi seorang manusia yang berguna dan mampu menyumbang kepada ummah suatu hari nanti. InsyaAllah.

Masjid Sultan Ahmad Shah
Murah rezeki kami beraya di perantauan. Dari pagi sampai ke malam, makanan fully sponsored. Sarapan pagi disponsored oleh family Rafek Hakim. Belum sempat lapar, keluarga Syuha menjadi penaja makan tengah hari bermenukan gulai kambing. Aizat Azam merangkap batch leader bersama isterinya menyedeqahkan soto ayam kepada anak-anak buahnya di Indera Mahkota 2. (Sori Jat. Tak sempat nak makan pagi tu.hehe...)

Racing!
Rumah Rafek
Rumah Syuha.
Wajah-wajah kegembiraan terpancar dalam setiap gambar di atas bukanlah menggambarkan perasaan sebenar kami. Jauh di sudut hati kami, tidak ingin mengulangi kenangan sebegini rupa pada masa akan datang. 

Apapun, terima kasih tak terhingga buat keluarga Rafek, keluarga Syuha dan keluarga Aizat kerana sudi menaja makanan kami. Hanya Allah mampu membalas jasa kalian. Wassalam.


~Sekadar Contengan~

Ref "Tanjung Rambutan"

Ape kes? Malaysia main bola ke main gusti? Jahat sangat ke player Malaysia main? Begitulah reaksi aku bila diberitau Malaysia dapat 3 kad merah dalam match lawan China. Tapi aku tetap tidak percaya player Malaysia sejahat tu. Actually, aku tak sempat tengok live match tu sebab otw balik ke Kuantan selepas join Kontijen Medic IIUM yang bertanding di InterVasiti Games UKM, Bangi.

Sampai je kat bilik, terus aku cari video kat internet. Dan jumpe la 2 video ni. Credit to sokernet.


Ref psycho. Psychiatrist must help him.
Terkejut. Selama aku hidup 21 tahun, tak pernah aku tengok ref seteruk ni. Ref yang terlalu pemurah di bulan Zulhijjah sehinggakan sanggup bagi 3 kad merah dan 5 kad kuning kepada player Malaysia tapi takde kad langsung untuk player China. Kad dalam match tu eksklusif untuk player Malaysia sahaja. Almaklumla China sebagai tuan rumah Asian Games kali ni. Salah satu cara diorang meraikan tetamu ialah dengan menyuruh ref meng"hadiah"kan sebanyak-banyaknye kad kepada player kita.

Aku tak faham, kenapa ref seteruk ni boleh mengadili match antarabangsa. Pantang sentuh sikit terus bagi kad sama ada kuning/merah. Kalau taknak bagi sentuh, baikla suruh diorang main congkak atau chess. Confirm takkan ade body contact!

Biarpun ref berat sebelah. Tapi Malaysia bernasib baik untuk tetap layak ke 2nd round. Skuad negara menjadi salah satu daripada empat pasukan tempat ketiga terbaik daripada enam kumpulan.

Kepada peminat setia skuad negara, jangan lupa temu janji kita di depan kaca tv masing-masing kul 4 petang esok.

Malaysia vs Iran

Skuad Malaysia bukan lagi tempang sebaliknya sudah kudung kakinya dalam match esok. Bertemu dengan Iran yang menang kesemua 3 perlawanan awal, agak mustahil rasanya skuad negara untuk mencipta kejutan. Dengan pilihan player yang terhad setelah 3 orang kad merah dan 2 orang cedera, tidak banyak yang dapat K. Rajagobal dapat lakukan untuk mengatur strategi. Tapi aku tetap harapkan skuad Malaysia sekurang-kurangnya dapat tunjukkan semangat melawan dalam match esok meskipun dibarisi hampir seluruhannya player muda. Ape pun, gud luck Malaysia. Malaysia Boleh!

~Sekadar Contengan~

10 Hari Pertama Zulhijjah

Oleh: Mufti Negeri Terengganu


KELEBIHAN BULAN ZULHIJJAH SEPULUH HARI PERTAMA 

Segala kepujian dan kesyukuran ditujukan kepada Allah Ta’ala, Salawat dan Salam buat Junjungan Nabi Muhammad ‘Alaihis Solatu was Salam dan buat keluarga dan Sahabat Baginda.

Allah Ta'ala berfirman di dalam Surah Al-Fajr, ayat 1-2 yang lebih kurang ertinya:
"Demi waktu Fajar, Demi malam yang sepuluh"

Para Ulamak berselisih pada tafsiran ayat di atas. Al-Imam Assuyuthi di dalam Tafsirnya mengatakan Al-Fajr di daam ayat tersebut membawa erti setiap pagi secara mutlak. Sesetengah ulamak pula mengatakan, pagi hari pertama Zulhijjah, ada yang mengatakan pagi 9 Zulhijjah (Hari Arafah) dan ada yang mengatakan ia memberi isyarat kepada pagi 10 Zulhijjah.

Malam yang sepuluh atau Walayalin Asyr di dalam ayat yang kedua pula mempunyai tiga tafsiran. Sesetengah Ulamak mengatakannya sepuluh malam terakhir Ramadhan. Tafsiran kedua, ia adalah sepuluh malam pertama bulan Muharram. Tasfiran yang ketiga dan masyhur seperti dipersetujui oleh Imam Suyuthi, yang dimaksudkan di sini adalah sepuluh malam pertama bulan Zulhijjah. Pendapat ini juga disebutkan oleh Al-Hafiz Ibn Nasiriddin Addimasyqi As-Syafie.

Sebahagian ulamak salafussoleh menyebutkan, terdapat 3 himpunan sepuluh hari yang dimuliakan oleh Allah iaitu, 10 hari terakhir bulan Ramadhan, 10 hari pertama bulan Zulhijjah dan 10 hari pertama bulan Muharram. Sebahagian ulamak mengatakan, antara ketiga-tiga himpunan tersebut, 10 hari pertama bulan Zulhijjah adalah yang paling mulia, kerana padanya terdapat Hari Tarwiah (8 Zulhijjah), Hari Arafah (9 Zulhijjah) dan Hari Nahr (10 Zulhijjah), selain ia merupakan penutup kepada Asyhurum Ma'lumat (bulan-bulan yang dimaklumkan untuk melakukan ibadah Haji).

Selain itu, fadilat bulan Zulhijjah ini sebagai salah satu bulan Haram yang mulia tidak perlu disebutkan lagi di sini dan umum patut sudah mengetahuinya.

Oleh itu, wahai saudaraku sekalian, rebutlah peluang untuk mengecas semula bateri keimanan kita yang kian pudar, dan menggarap sepenuhnya peluang yang diberikan oleh Allah yang Maha Pemurah kepada hamba-Nya dengan memuliakan hari-hari ini. Marilah kita memperbanyakkan lagi amal ibadat kita secara umum dan mempertingkatkan lagi kualiti ibadah yang sedia ada.

 
Imam al Bukhari Rahimahullah meriwayatkan daripada Ibnu ‘Abbas Radhia Allah ‘anhuma bahawa Baginda Nabi Salla Allah ‘alaihi wa sallam bersabda : 


“Tiada suatu haripun, amalan kebaikan padanya mempunyai kelebihan melainkan pada hari-hari ini – iaitu sepuluh hari Zulhijjah-”. Para Sahabat Baginda bertanya : “Apakah juga (pengecualian itu) termasuk jihad pada jalan Allah ?” . Ujar Baginda : “Tidak juga (termasuk) berjihad pada jalan Allah kecuali bagi seorang yang keluar dengan jiwa raga dan hartanya dan tidak membawa pulang apa-apa pun”. 



JENIS AMALAN YANG DIANJURKAN PADANYA. 

Pertama : Menunaikan ibadah haji dan ‘umrah yang merupakan sebaik-baik amalan. 
Banyak hadith yang menyatakan kelebihan ibadah ini di antaranya : Sabda Nabi Salla Allah ‘alaihi wa sallam : “Satu ‘umrah ke ‘umrah yang lain menghapuskan (dosa) yang dilakukan di antara keduanya dan haji yang baik (diterima) tiada baginya balasan melainkan Syurga”. 

Kedua : Berpuasa pada hari-hari tersebut atau sekadar kemampuannya – terutamanya pada hari ‘Arafah - . 
Imam Muslim Rahimahullah meriwayatkan dari Abi Qatadah Radhia Allah ‘anhu bahawa Rasulullah Salla Allah ‘alaihi wa sallam bersabda : “Puasa pada hari ‘Arafah, saya mengharap Allah akan menghapuskan (dosa) setahun yang lalu dan setahun yang mendatang”. 

Ketiga : Takbir (Allahu Akbar) dan berzikir padanya, firman Allah Ta’ala yang bermaksud : “(Dan supaya mereka menyebut nama Allah pada beberapa hari yang termaklum)”, hari-hari tersebut dijelaskan sebagai sepuluh hari di bulan Zulhijjah. Oleh kerana itulah para ‘Ulama menyarankan supaya diperbanyakkan berzikir pada hari-hari tersebut sebagaimana mafhum hadith Ibnu ‘Umar Radhia Allah ‘anhuma yang diriwayatkan oleh Imam Ahmad Rahimahullah, di antaranya : “Oleh kerana itu perbanyakkanlah padanya tahlil (La Ilaha Illa Allah) , takbir (Allah Akbar) dan tahmid (Alhamdu Lillah)”. 
Dibolehkan juga pada hari-hari tersebut berzikir dengan apa-apa zikir yang lain dan segala do’a yang baik. 

Keempat : Bertaubat dan meninggalkan segala ma’siat dan dosa, semoga dengan amalan baik dapat mencapai keampunan dan rahmat Allah. Ini kerana ma’siat adalah punca kepada jauh dan terhindarnya seorang hamba dari rahmat Allah manakala ketaatan pula adalah punca dekat dan kasihnya Allah kepadanya. Di dalam sebuah hadith yang diriwatkan oleh Abu Harairah Radhia Allah ‘anhu, Baginda Nabi Salla Allah ‘alaihi wa sallam bersabda : “Sesungguhnya Allah mencemburui (tidak suka) apabila seseorang hambaNya melakukan perkara yang ditegahNya” (muttafaq ‘alaihi). 

Kelima : Memperbanyakkan amalan soleh (baik) terutama amalan-amalan sunat tambahan seperti solat sunat, bersedekah, berjihad, mebaca al Quran, menyeru kepada kebaikan, mencegah kemungkaran dan seumpamanya kerana kesemuanya akan digandakan pada hari-hari tersebut. 

Keenam : Disyari’atkan bertakbir pada beberapa hari yang mulia itu pada waktu siang atau malam terutama selepas menunaikan fardu solat lima waktu yang dikerjakan secara berjamaah. Bagi mereka yang tidak menunaikan ‘ibadah haji, takbir bermula dari waktu subuh hari ‘Arafah (9 Zulhijjah) dan bagi yang menunaikannya takbir bermula pada waktu Zohor hari raya haji (10 Zulhijjah), kesemuanya berakhir sehingga waktu ‘Asar pada hari ketiga belas (13) Zulhijjah. 

Ketujuh : Disyari’atkan amalan korban (menyembelih haiwan ternakan) pada hari raya haji dan hari-hari Tasyriq (11, 12 dan 13 Zulhijjah). Ia merupakan sunnah (amalan) Nabi Allah Ibrahim ‘Alaihis Solatu was Salam setelah Allah Ta’ala mengujinya dengan perintah menyembelih anaknya Ismail ‘Alaihis Solatu was Salam tetapi ditebus ujian itu dengan digantikan seekor haiwan untuk disembelih. 

Kelapan : Imam Muslim Rahimahullah meriwayatkan dari Ummu Salamah Radhia Allah ‘anha bahawa Nabi Salla Allah ‘alaihi wa sallam bersabda : “Apabila kamu telah melihat anak bulan Zulhijjah dan ada di kalangan kamu yang ingin berkorban (sembelih haiwan ternakan), hendaklah dia menahan dirinya dari (memotong) rambut dan kukunya”. 
Perintah (sunat) ini berkemungkinan ada persamaan dengan hukum bagi mereka yang membawa haiwan ternakan (ketika mengerjakan haji) dari kampung mereka yang telah dijelaskan oleh Allah Ta’ala, maksudnya : “(Dan janganlah kamu mencukur rambut kamu sehinggalah haiwan ternakan (yang dibawa untuk dihadiahkan dagingnya kepada penduduk Makkah) itu sampai ke tempatnya)”.

Kesembilan : Setiap muslim hendaklah berusaha untuk menunaikan solat hari raya secara berjamaah, menunggu mendengar khutbah yang dibaca oleh imam selepas selepas solat tersebut supaya mendapat pengajaran daripadanya. u. 

Kesepuluh : Penuhilah hari-hari berkenaan dengan ketaatan kepada Allah, berzikir, bersyukur, menunaikan perintahNya, menjauhi laranganNya, mendekatkan diri kepadaNya semoga mendapat rahmat dan keampunanNya.


Sumber: Kelebihan Bulan Zulhijjah (10 hari pertama) -sila klik untuk baca artikel lengkap.

~Sekadar Contengan~

Tahniah TRW!!!

Lautan merah di Stadium Bukit Jalil
Penantian 89 tahun akhirnya berakhir dengan penuh kesyukuran. Seluruh warga bandaraya Islam Kota Bharu bergembira meraikan kejayaan penuh makna ini. Merangkul piala yang paling berprestij di Malaysia telah lama dinanti-nantikan oleh skuad The Red Warrior. Kelantan ialah pasukan yang ke 14 berjaya mencatatkan nama pada piala tersebut.

Tahniah The Red Warriors!!!

Meskipun bukan Terengganu yang menjuarai Piala Malaysia edisi tahun ni, namun aku turut tumpang gembira dengan kejayaan TRW. Setelah 2 pasukan Terengganu kecundang, sokongan aku terarah kepada pasukan jiran. Beginilah susunan prioriti pasukan yang aku sokong saban tahun. 

Terengganu > T-Team > Kelantan > Kedah

P/s: Memori 2001 tetap subur di ingatan. Tahun depan, genap 10 tahun kenangan itu berlalu. Harapannya tahun depan memberi sinar baru kepada skuad Turtle Nelang untuk bangkit dan membawa pulang Piala Malaysia ke negeri Darul Iman ini buat kali ke 2.

Final impian 2011
Terengganu vs Kelantan
Mungkinkah berlaku?

~Sekadar Contengan~

Menara Warisan & IFF

Menara Warisan

Kalau di Terengganu, wujud Pulau Warisan iaitu pulau buatan manusia. Di Kuala Lumpur, satu lagi projek pembinaan yang namanya disandarkan pada warisan ialah Menara Warisan sebagaimana diumumkan oleh PM ketika pembentangan Bajet 2011. Kos pembinaan dijangkakan RM 5 bilion sahaja dan dijangka siap pada tahun 2015. 

Respon rakyat Malaysia amat mendukacitakan. Setakat entri ni ditulis 234,972 orang menentang cadangangan tersebut "1M Malaysians Reject 100-storey Mega Tower". Pro-Menara Warisan ialah seramai  2,583 orang dan 153 orang dengan merujuk kepada 2 fan group, "Kami Sokong Menara Warisan" dan "I see the benefits of PNB's 100 storey tower".

Rakyat Malaysia secara terang-terangan membangkang projek tersebut. Tidak kira Melayu, Cina atau pun India (1 Malaysia) bersatu. Mereka tidak sanggup melihat duit RM5 bilion dibazirkan dengan projek yang tidak akan memberi manfaat langsung kepada rakyat sebaliknya banyak memberi keuntungan kepada kroni-kroni mereka sahaja.

Islamic Fashion Festival (IFF)

Belum pun reda dengan isu Menara Warisan, timbul pula isu IFF atau Festival Busana Muslim. Rosmah merupakan penaung IFF. 
Memang festival ni bukan setakat menghina Islam bahkan turut menghina junjungan mulia, Rasulullah SAW. 

Ulama muda yang diharapkan dapat membawa UMNO ke jalan lurus tidak mampu menegur Rosmah sebaliknya mempertahankan Rosmah dan membiarkan Rosmah terus dalam kesesatan. 

Ulama muda pertahan Rosmah, selar pembangkang


Isu IFF dan Kedangkalan Ilmu Ulama Muda UMNO

Setakat entri ditulis tiada permohonan maaf yang keluar dari mulut Rosmah. Payah benar untuk akui kesalahan yang dilakukan. Sebelum nyawa berada di halkum, sebelum matahari terbit dari sebelah barat, bertaubatlah wahai Rosmah!

~Sekadar Contengan~ 

Bila Budak Medik Berniaga

Selama 2 tahun berada di Petaling Jaya, kerap kali didoktrin bahawa budak-budak Medik tiada life. Hidup mereka 24/7 hanya bersama buku-buku yang setebal Clinical Medicine Kumar & Clark. Tiada apa yang mereka tahu melainkan "Study, study & study!".

Sekarang, dah lebih 1 tahun bergelar medical student. Apa yang aku boleh katakan it is totally wrong. Itu cuma kata-kata senior untuk mencuakkan junior. Actually, preclinical period is time for enjoy. Masih banyak masa senggang yang boleh diisi dengan benda-benda yang berfaedah dan bakal menjadi kenangan seumur hidup. Once dah masuk clinical year, memang masa untuk benda-benda lain agak terbatas.

Baru-baru ni, sempena IIUM Kuantan Open Day (IKOD '10), Entrepreneur Bureau of 13th Legacy turut serta untuk membuka Stall 13th Legacy. Barang-barang seperti air Roselle dan air Mangga (Che Nap, Syasya, Syafiq Iza), nasi lemak special (Aizat, Syaheeda), nasi ayam jawa(Wan Prof, Amal, Hanis Anati) dan ikan bakar Portugis (Aisha) laku macam goreng pisang panas.



Boleh dikatakan majoriti 13th Legacy members menghulurkan bantuan dalam menjayakan stall ni. Meskipun keuntungan yang diperoleh tidak sampai RM 1k, namun yang penting ialah ukhuwwah yang terbentuk antara kita. Tapi, "Come on la brothers and sisters, there's still rooms for improvement"..=)
 
Terima kasih kepada semua yang terlibat secara langsung dan secara tidak langsung. Harapannya Econs usahakan untuk buka stall lagi pada tahun depan. Pastikan Ikan Bakar Portugis 13th Legacy terus menghantui IKOD '11! =D


~Sekadar Contengan~

Wacana Rakyat (siri 1)


Peta lokasi program
Untuk keterangan lanjut boleh layari blog rasmi Gerak Massa.

Saksikan wakil-wakil gerakan mahasiswa melontarkan pandangan masing-masing berkenaan isu dimensi baru politik negara. Mereka ialah bakal pemimpin negara yang bakal mencorakkan dimensi baru politik di negara kita pada  masa hadapan.

Promo: IKOD 2010

IKOD (IIUM Kuantan Open Day)

  
Orang Muda Belum Merdeka



Kalu dop pahang mase ceramoh, jangang malu jangang segang tanye orang lain tek.. :D

Jalankan tanggungjawab sebagai pemilih. PRU13 just around the corner
 

~Sekadar Contengan~

Puasa Qadha' dan Puasa 6 Syawwal

Ramadhan Kareem baru sahaja berlalu. Bagaimana Ramadhan kita pada tahun ni? Adakah lebih baik berbanding tahun-tahun lepas? Andainya tahun ini lebih baik, maka beruntunglah mereka. Andai sebaliknya, maka teramat rugilah mereka yang melepaskan peluang "Mega Sale" di bulan Ramadhan.

Sepanjang bulan Ramadhan, kelihatan berduyun-duyun umat manusia berlumba-lumba untuk melakukan ibadah dan kebaikan. Saff solat fardhu di masjid bertambah berkali ganda. Surau dan musolla penuh umbu dengan makmum-makmum. Imam dan bilal pasti tersenyum kerana mereka tidak lagi hanya berdua untuk mengimarahkan masjid. Tabung masjid penuh dengan not-not merah dan biru. Sifat pemurah terserlah di dalam diri umat Islam. 

Harapnya momentum madrasah Ramadhan kali ni berterusan sekurang-kurangnya selama 11 bulan mendatang. Moga-moga dapat lagi ketemu Ramadhan seterusnya . Insya Allah.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Bila sahaja bulan Syawal menjelma, tidak dapat tidak persoalan bolehkah puasa qadha' Ramadhan disertakan dengan puasa sunat 6 hari di bulan Syawal sering kali berlegar di benak fikiran ramai orang. Entri kali ni sekadar ingin berkongsi risalah yang disediakan oleh guru kami, Ustaz Muhadir b Haji Joll. Semoga bermanfaat kepada pembaca.









~Sekadar Contengan~

Sepetang di DiC

Perkhabaran yang diterima dari Dr Samsul mengejutkan seluruh warga 13th Legacy. Yang tertidur, terus terjaga. Yang ketawa, terus terdiam. Yang senyap, terus diam seribu bahasa. Memori sepanjang Y1B4  (Pulic Health and Family Medicine) kembali menjengah ruang fikiran masing-masing.

Mini research kembali lagi. Kali ni melalui Islamic Input for Medical Program (IIMP) yang menggantikan Islamic Reveal Knowledge (IRK). Kesemua 4 group mini research perlu membuat survey di 4 tempat yang berbeza. Group 3 ditugaskan menjalankan survey di Drug Intervention Community (DiC) berhampiran Terminal Makmur.

Pada mulanya aku teragak-agak untuk ikut serta turun ke DiC. Pelbagai stigma muncul di fikiranku. Namun, kukira ini adalah peluang keemasan untuk aku bertemu secara langsung dengan penagih. Sekurang-kurangnya ini adalah pendedahan pertama aku bersama dengan golongan ini.


Inilah laporan client DiC yang sempat di temu ramah.
------------------------------------------------------------------------------------
Name: Z

Background:
Educational background, he only manages to finish his secondary school until SRP (now, known as PMR). He told us that, it was not because his family cannot support the school fees, but he lost his interest to study after he became part time worker (followed the elderly as fisherman) and  starts to hold own money, even though at school he can be categorized as a clever student, being in ‘Perdagangan asas’ course.

He starts smoking when he was 12 and starting on that time, at last, he got involved in drug which is “ganja”. He denied peer influence drag him to do that. He also admits of drinking alcohol. It is easy to get alcohol in his town. Previously, he had tried on stop smoking. He succeeds but it only remains about one and a half year. Asking why, he just say, ‘tah la,..tak boleh..’.

On the day of interview, he was actually on his first day of being freed from jail. This is not his first time being jailed. All the punishments are due to a same reason, drug. He also has been jailed in Thailand when try to illegally bring in the drug to our country. Asking about what he wants to do after this, he told us that he will go back to his village, visit his mother’s grave and try to find job. He is actually a skilful person, having skills of building house, piping and wiring. He also shared about his worried feeling about other people’s perception on him, his father, the siblings and villagers because, before this he had experienced being isolated by them due to his status as a drug addict. He also scared of risk of not being able to get any job as people are losing their trust on him or taking advantage on his self. But, he already plans to refer back to DIC Kuantan if he got problem in finding job by his own at hometown.

He also shared about his experience being in jail (latest punishment, a year). Being in there, he was thought only a little about religion. From what we can see, he is actually in the process of being better person, as he admit what he has done were wrong and he does not want to end his life as a bad person. He also noted that he knows the importance of solat and is trying to solat consistently. He also has been joined tabligh and went to tabligh base at Kubang Bujuk, Terengganu long time ago.

He does not blame people of having negative thinking towards him because he realizes that he was the one who take advantages on believe and chance that already given by people around previously. But now, to start a new better life, what he really need are support and chance from his siblings and community. Asking whose support is more important either family or community in order to be a better person, he said both supports are important.
-------------------------------------------------------------------------------


Kesimpulannya, masyarakat perlu berganding bahu untuk membantu bekas-bekas penagih untuk kembali ke pangkal jalan. Buang segala stigma bahawa bekas penagih adalah seorang yang jahat. Bantulah mereka. Tolonglah mereka. Kerana dalam hati mereka masih terbit sekelumit keinginan untuk menjadi manusia yang berguna. Yang mampu menyumbang kepada masyarakat. Sayangilah mereka kerana mereka juga adalah saudara kita.

~Sekadar Contengan~

Hanya padaMu

Genap setahun sudah saudara Nabil bin Marwan meninggalkan dunia yang fana ini. Ingatan bersamamu masih segar dalam ingatanku. Semoga kamu berbahagia di sana.

Selang seminggu dari sekarang, ulang tahun kelahiran beliau yang ke 22. Perasan atau tidak?

 10 / 07 / 1988 (Tarikh lahir)
10 Rejab 1430 = 10 / 07 / 1430 (Tarikh meninggal)

Minta sangat-sangat agar sahabat-sahabat meluangkan sedikit masa menghadiahkan al-fatihah dan selawat al-fatih seberapa ikhlas yang termampu utk beliau. Allah jua yang berkuasa membalas jasa kalian...~



Hanya padaMu - Snada

Album : Neo Sholawat
  
Ya Robbii Ya Robbii Ya Robbii Ya Robbii
Tuhan kami Ya Robbii
Ya Robbii Ya Robbii Ya Robbii Ya Robbii
Tuhan kami Ya Robbii

Segala puji hanya padaMu Allah
Tuhan bagi semesta alam
Yang Maha Pengasih
Dan Maha Penyayang
Penguasa hari pembalasan

Ya Robbii Ya Robbii Ya Robbii Ya Robbii
Tuhan kami Ya Robbii
Ya Robbii Ya Robbii Ya Robbii Ya Robbii
Tuhan kami Ya Robbii

Hanya kepadaMu kami kan menyembah
Dan memohon pertolonganMu
Tunjukkanlah kami
JalanMu yang lurus
Jalan yang Engkau anugerahi

Ya.. Allah anugrah yang Kau beri
Penuh.. dengan nikmat
Ya.. Allah jangan kau beri kami
Jalan yang sesat
Dan Engkau murkai..
Aamiin 




 


Sekadar Contengan~

R.E.U.N.I.O.N

Cuti 2 minggu hampir berakhir. Pelajar UIA tidak keseorangan di kampung kali ni. Majoriti IPTA/IPTS turut bercuti tika ini. Tidak lengkap rasanya cuti andai tidak diisi dengan REUNION bersama rakan-rakan seperjuangan ketika muda remaja suatu ketika dahulu. Objektif utama program sebegini tidak lain tidak bukan adalah untuk mengeratkan kembali silaturrahim yang telah terbina suatu ketika dahulu. 

SK Paloh

Teringat kembali kelakuan, telatah dan perangai keanak-anakan 8 tahun yang lalu. Mengimbau kembali kenangan selama berada dalam kelas 6 Bestari di bawah pengawasan Cikgu Rohaimi. Ketika itu semua masih tidak matang (walaupun sekarang pun masih kurang matang). "Tang duduk", "tang boye", "tang nusuk" dan "tang tiang" jadi mainan tiap-tiap hari.  Memori ketika zaman kanak-kanak hingusan di SK Paloh mustahil dilupakan.

Terima kasih Yakin, Wafi, Kdin, Zudin, Simma, Nazirah, Yati, Fajariah, Sirah, Fatihah sekeluarga, Aina, Kamilah dan Syafiqa kerana sudi meluangkan masa datang ke reunion ni.

P/s: Raya ni kita buat reunion sekali dengan Cikgu Rohami pulak.




Muslimin SHAMS

Seramai 27 orang jejaka terhangat di pasaran menjayakan program ni. Saban tahun program ni diadakan. Venue yang sama. Menu dan perserta yang hampir sama. Hanya masa je yang berbeza berbanding tahun-tahun lepas. Kalau dua tahun sebelum ni reunion ketika cuti raya, kali ni ketika cuti semester. Syukran jazilan tuan rumah kerana sudi menjadi lokasi tetap untuk batch kita berkumpul. 



Cara Elakkan Virus Ukhuwwah

Dalam surahal-Hujurat, Allah SWT memaparkan 7 sikap untuk mengelakkan virus-virus ukhuwwah yang boleh menghancurkan silaturrahim yang telah terbina.
  1. Tabayyun
  2. Tabayyun bererti mencari penjelasan dalam setiap maklumat yang diterima dan mencari bukti kebenaran informasi yang diterima. Allah SWT berfirman: "Wahai orang-orang yang beriman, jika datang kepadamu orang fasiq membawa berita maka periksalah dengan teliti agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui keadaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu." (QS 49:6)
  3. Adamus Sukhriyyah
  4. Ertinya tidak memperolok-olokkan orang atau kelompok lain. Firman Allah SWT:
    "Wahai orang-orang yang beriman janganlah satu kaum memperolok-olokkan kaum yang lain (kerana) boleh jadi mereka (yang diperolok-olokkan) lebih baik dari mereka (yang memperolok-olokkan)." (QS 49:11)  
  5. ‘Adamul Lamz
  6. Maksudnya tidak mencela orang lain. Ini ditegaskan dengan firman-Nya:
    "Dan janganlah kamu mencela diri sendiri’. Mencela sesama muslim, oleh ayat ini dianggap mencela diri sendiri kerana pada hakikatnya kaum Muslimin dianggap satu kesatuan. Apatah lagi jika celaan itu berkait dengan kedudukan dan kebendaan. Allah sendiri menyuruh Rasul dan orang-orang yang mengikutinya untuk bersabar atas segala kekurangan orang-orang mukmin. (Lihat QS, 18:28).
  7. Tarkut Tanabuz
  8. Yakni meninggalkan panggilan dengan sebutan-sebutan yang tidak baik terhadap sesama muslim. Ini berdasarkan firman Allah SWT:
    "Dan janganlah kamu saling memanggil dengan sebutan-sebutan (yang buruk)." (QS 49:11)
    Tanabuz dalam bentuk yang paling parah adalah berupa pengkafiran terhadap orang yang beriman.    
  9. Ijtinabu Katsirin minadzdzan 
  10. Allah SWT berfirman:
    "Wahai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakan dari prasangka, kerana sebagian prasangka itu dosa." (QS 49:12)
    Pada dasarnya seorang muslim harus berbaik sangka terhadap sesamanya, kecuali jika ada bukti yang jelas tentang kesalahan tersebut. Dan sebaliknya kepada orang kafir dan musuh Islam, kaum muslimin harus menaruh curiga apabila mereka bermanis budi. Allah SWT sendiri menegaskan:
    "Sesungguhnya orang-orang kafir menginfakkan harta-harta mereka untuk mengahalangi manusia dari jalan Allah." (QS 8:36)    
  11. Adamut Tajassus
  12. ‘Adamut Tajassus adalah tidak mencari-cari kesalahan dan aurat orang lain. Perbuatan ini amat dicela Islam. Allah SWT amat suka bila kita berusaha menutup aib saudara kita sendiri. Firman Allah SWT:
    "Dan janganlah kamu sekalian mencari-cari kesalahan (dan aurat) orang lain." (QS 49:12)    
  13. Ijtinabul Ghibah
    Allah SWT menegaskan:

    "Dan janganlah kamu sekalian mengumpat sebagian lain. Sukakah salah seorang di antara kamu memakan daging saudaranya yang sudah mati?…"


    Ghibah sebagaimana yang dijelaskan Rasulullah SAW adalah menceritakan keburukan orang lain. Ketika seseorang menceritakan keburukan orang lain, maka ada dua kemungkinan yang terjadi. Pertama, jika yang diceritakannya benar-benar terjadi maka itulah ghibah. Kedua, jika yang diceritakannya itu tidak terjadi berarti ia telah memfitnah orang lain.


    Begitu besarnya dosa ghibah, sampai Allah SWT menyamakan orang yang melakukannya dengan orang yang memakan bangkai saudaranya sendiri. Wallahu'alam.
 ~Sekadar Contengan~

Daripada UDM kepada UniSZA

UniSZA secara rasmi nama baru UDM
KUALA LUMPUR 21 Jun - Universiti Darul Iman Malaysia (UDM) yang ditubuhkan pada 2006 kini ditukar nama kepada Universiti Sultan Zainal Abidin (UnisZA) berkuat kuasa 14 Mei lalu.

Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, penukaran nama UDM kepada UnisZA adalah mengambil kira sejarah UDM yang pada asalnya adalah Kolej Ugama Sultan Zainal Abidin (KUSZA) sebelum dinaik taraf kepada sebuah universiti.

"Pertukaran nama UDM telah mendapat perkenan oleh Yang di-Pertuan Agong pada 13 April 2010 dan telah diwartakan pada 13 Mei 2010," katanya dalam kenyataan akhbar di sini hari ini.

Menurut beliau, UnisZA menjadi harapan kepada rakyat Malaysia agar dapat melahirkan pemimpin yang berkaliber dan berkarisma.

"Penubuhan UnisZA diharap dapat melahir dan membentuk pemimpin yang pemikirannya diasuh dengan ilmu, budaya tinggi, akhlak luhur serta berwajah antarabangsa selaras dengan visi UnisZA itu sendiri," ujarnya.
UDM telah ditubuhkan pada tahun 2006 dan merupakan universiti awam yang ke-18 di negara ini.

Hasrat penubuhannya adalah untuk menjadi institusi pendidikan berstatus universiti penuh yang menawarkan pelbagai program akademik di Terengganu.

Universiti ini mula beroperasi di kampus Kolej Sultan Zainal Abidin, sebuah institusi pendidikan agama yang bersejarah di Terengganu dan langkah ini diwujudkan bagi membolehkan beberapa program yang ditawarkan oleh KUSZA sebelum ini dinaik taraf kepada program ijazah.

 
Sumber

Sukan itu Ibadah

Islam itu syumul. Islam, ibadah dan dan akhlak. Itulah tajuk yang biasa dibawa dalam usrah. Ibadah terbahagi kepada dua iaitu ibadah khusus dan ibadah umum. Ibadah khusus ialah solat, puasa, mengeluarkan zakat, mengerjakan haji dan sebagainya. Ibadah umum pula ialah semua amalan seharian kita yang beserta dengan niat yang  ikhlas dan ittiba' yakni mengikut syariat Islam. Tidaklah mustahil bagi kita untuk menjadikan hidup kita 24 jam sepenuhnya beribadat kepada Allah SWT. Sebagaimana firmanNya:

"Dan tidak Aku ciptakan jin dan manusia melainkan agar mereka beribadat kepadaKu"
(Ad-Dzariyat 51:56)

SUKMA EDISI KE 13
Semalam, dengan rasminya kontijen Terengganu berjaya mengekalkan kejuaraan keseluruhan Sukan Malaysia (SUKMA) buat kali kedua berturut-turut. Meskipun tidak berjaya mencapai sasaran 65 pingat emas, kutipan 47 pingat emas sudah memadai untuk menobatkan Terengganu sebagai juara keseluruhan SUKMA edisi ke 13 di Melaka. Kejayaan kali ni sekaligus menepis andaian bahawa kontinjen Terengganu hanya jaguh kampung sahaja.


Kejuaraan kali ni lebih manis kerana Terengganu berjaya mencatat sejarah menjadi negeri kedua selepas Pahang, melakukan hatrick memenangi pingat emas 3 kali berturut-turut dalam acara bola sepak. Skuad pelapis Terengganu itu yang rata-rata dibari pemain pasukan Liga Super Terengganu dan T-team menjaringkan 12 gol tanpa melepaskan sebarang gol dalam 5 perlawanan. Satu rekod yang memang boleh dibanggakan.

 Acara lain yang turut menyumbang pingat emas ialah kanu (12), berbasikal (8), olahraga (6), judo, pencak silat & angkat berat (5), lawn boals, tinju, sepak takraw, equesterian & ragbi (1). Tahniah Terengganu. Tranung memang Nelang!

VT
Buku pertama yang aku khatamkan cuti ni ialah VT karya Hilal Asyraf. VT bukan bermaksud Volunteer Team seperti di UIA. VT ialah singkatan kepada Volleyball Team, pasukan bola tampar MATRI, Perlis.

Novel VT menjadi harapan penulisnya Hilal Asyraf untuk mengangkat sukan sebagai ibadah dan mengajak manusia untuk melihat sukan sebagai salah satu saluran dakwah dan tarbiah. Melalui novel ini juga, Hilal mahu mengajak pembaca memahami konsep tawazun (keseimbangan).

Novel ini istimewa kerana langsung tidak menyentuh aspek percintaan antara lelaki dan wanita. Sebaliknya percintaan yang ditekankan ialah ukhuwwah dan persahabatan antara ahli dalam satu pasukan. Bila mana hati-hati diikat dengan iman, ukhuwwah yang tercipta amat ampuh. Tidak mampu dirobohkan oleh apa-apa pun. Meskipun pelbagai dugaan melanda. Itulah ukhuwwah yang sebenar.

Hilal turut menekankan aspek usaha, doa dan tawakkal. Segala sesuatu yang kita lakukan, usahalah dengan bersungguh-sungguh. Usaha tersebut mestilah turut diiringi dengan doa dan tawakkal. Hanya Allah yang mampu memberi natijah kepada hambaNya.

P/s: Tercari-cari Justeru Impian di Jaring karya Zaid Akhtar.

Demam Bermula

Kurang 1 jam dari sekarang, sepak mula perlawanan pembukaan Piala Dunia 2010 akan berlangsung. Jutaan peminat seluruh dunia mula sibuk meramalkan pasukan mana yang bakal menjuarai kejohanan bola sepak terulung ini.

Daripada 32 pasukan yang bertanding dalam kejohanan kali ini, pasukan pilihan aku tidak lain tidak bukan ialah juarah Eropah, Sepanyol. Sejak Form 2 aku menjadi die-hard-fan Sepanyol. Dengan adunan ramai pemain muda yang berbakat dan beberapa pemain veteran yang berpengalaman, aku yakin pasukan kendalian bekas pengurus Real Madrid, Vicente del Bosque mampu menjuarai kejohanan kali ni. 


 Sila klik sini jika berminat untuk mengetahui sejarah pasukan Sepanyol secara terperinci.



Pasukan lain yang berpeluang menjuarai Piala Dunia 2010 ialah Holland, Germany atau Argentina. Pasukan Korea Selatan bakal mengulangi pencapainan layak ke separuh akhir. [pandagan peribadi].

Andai diperhatikan jadual di atas, perlawan berlangsung pada jam 0230, 1930 dan 2200. Tunaikan dahulu segala kewajipan solat Maghrib sebelum menyaksikan perlawanan jam 1930. Jika sanggup berjaga pada jam 0230, jangan lupa dirikan solat at least solat tahajud 2 rakaat. InsyaAllah hidup kita lebih diberkati.

P.s: Jangan lupa saksikan kelibat pengadil dari Malaysia, Subkhidin Salleh dalam kejohanan Piala Dunia kali ni.

~Sekadar Contengan~

Apa yang Dapat Kita Bantu?


Oleh : IbnuNafis

Sebenarnya kisah Palestin tenggelam dan timbul, kerana banyak isu lain yang lebih diutamakan di dalam akhbar-akhbar dan media massa.

Apa hebatnya Palestin sehingga semua umat Islam perlu mengambil cakna kepadanya?

Palestin dianggap tanah suci umat Islam berdasarkan firman ALlah yang bererti :
"Wahai kaumku! Masuklah kamu ke tanah suci yang telah ALlah subahanahu wa ta'ala telah perintahkan bagi kamu sekalian"
(Surah al Maidah : Ayat 21)


Palestin adalah tanah yang diberkati ALlah. Firman ALlah yang bererti :

"Maha Suci ALlah yang telah memperjalankan hamba-Nya pada satu malam dari Masjid al Haram ke Masjid al Aqsa yang telah kami berkati sekelilingnya."
(Surah al Isra' : Ayat 1)


Firman-Nya lagi yang bererti :

"Dan telah Kami tundukkan untuk Sulaiman angin yang sangat kencang tiupannya yang berhembus dengan perintah-Nya ke negeri yang Kami telah memberkatinya. Dan adalah Kami Maha Mengetahui segala sesuatu."
(Surah al Anbia' : Ayat 80)


Di tanah itu terdapat Masjid al Aqsa yang merupakan kiblat umat Islam yang pertama sebelum ditukar ke Masjidil Haram menghadap Kaabah. RasuluLLah telah bersabda yang bererti :
"Tidak digalakkan mengambil berat dalam pengembaraan kecuali kepada 3 masjid; Masjid al Haram, masjid ini (Masjid Nabawi) dan Masjid al Aqsa. "
(Riwayat Bukhari, Muslim, Ibnu Majah dan Abu Daud)

Di bumi ini, terdapat ramai pesuruh ALlah yang diutuskan antaranya adalah Nabi Ibrahim, Nabi Ismail, Nabi Ishak, Nabi Luth. Di sini juga adalah bumi Nabi Muhammad sallaLLahu 'alaihi wasallam di isra'kan.

ALlahu..ALlah...

Bangunlah Wahai Pahlawan Islam

Di bumi ini, ia pernah diperintah oleh Kristian selama 88 tahun (1099-1887). Dan akhirnya jatuh di tangan pahlawan Islam yang terkenal iaitu Salahuddin al Ayyubi seorang bangsa Kurdi yang bukan dari bangsa Arab. (Siapa yang berjuang di atas nama Islam, pasti ALlah akan tingkatkan darjatnya).

Negara haram Yahudi telah tertubuh melalui British yang mengisytiharkan menerusi Perjanjian Bulfor pada 2 November 1917 dan mendapat persetujuan Amerika Syarikat pada 31 Ogos 1918.

Pelajar Melayu yang belajar di Mesir pernah berjuang dengan menubuhkan Persekutuan Putera-Putera Semenanjung (PPS) yang kemudiannya ditukar nama kepada Persekutuan Melayu Mesir (1952) dan akhirnya nama yang terakhir adalah Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir PMRAM (1971) bersama-sama kerajaan Mesir pada masa itu untuk memerangi tentera Israel yang bergabung dengan Perancis dan British. Pada 29 Oktober 1956, di atas semangat persaudaraan Islam PMRAM telah menyertai tentera Mesir memerangi tentera musuh hingga ke perbatasan Suez. Manakala pelajar-pelajar yang tidak berkeupayaan menyertai jihad ini telah memberi sumbangan dengan menderma darah..

Golongan siswi pula tidak ketinggalan memberikan sumbangan menerusi khidmat menjahit pakaian tentera.

Mereka Saudara Kita

Dan kini bumi Palestin telah digemparkan lagi dengan peristiwa pembunuhan yang seolah-olah tidak akan sehabis-habisnya sehinggalah Yahudi melalui Israel Zionis menguasai setiap inci tanah Palestin. Namun yang perlu kita fikirkan adalah nasib saudara-saudara seIslam yang terkorban dan al Aqsa di bawah penguasaan Israel Zionis.

Apa yang dapat kami bantu wahai saudaraku...

1. Sekiranya anda seorang guru, ustaz, penceramah, rakan-rakan yang sedar dan cintakan saudara seIslam serta al Aqsa, sampaikanlah kepada mereka akan kepentingan Palestin, Masjidil Aqsa serta semaikan di jiwa mereka kisah pahlawan Islam dan penderitaan saudara kita di sana. Sesungguhnya kita ini disatukan dengan kalimah La ila ha illaLLah.

2. Sekiranya anda berkemampuan dari segi kewangan maka bolehlah menderma.

3. Sampaikan berita-berita terkini mengenai palestin dan umat Islam di negara lain melalui emel, YahooGroup, sms, mms, majalah dan sebagainya sebagai medium penyampaian untuk memberi kesedaran kepada umat Islam dan rakyat Malaysia umumnya tentang penderitan rakyat Palestin.

4. Anda boleh berusaha untuk memboikot barangan atau pengeluar yang membantu Israel dalam membangunkan ekonomi dan membunuh umat Islam di Palestin.

5. Sekiranya anda seorang penulis, wartawan, kolumnis, atau seorang yang mempunyai kesedaran tentang pentingnya menyelamatkan tanah Palestin, al Aqsa dan umat Islam silalah untuk menulis surat, menulis artikel, petisyen. Mudah-mudahan dengan usaha ini, ada di antara mereka yang berautoriti dan benar-benar sayangkan Islam akan memanjangkannya kepada pihak atasan, kedutaaan dan lebih dari itu OIC.

6. Sekiranya anda seorang penulis blog, admin laman web, pereka grafik yang kreatif membuat widget bolehlah memaparkannya di blog dan web masing-masing. Disarankan juga untuk memakai baju 'bebaskan palestin' contohnya.

7. Jangan lupa untuk mendoakan mereka di Palestin, juga umat Islam di seluruh dunia juga kepada pejuang-pejuang Islam yang sedang berjuang di negara masing-masing.

Mudah-mudahan dengan usaha kecil kita ini dapat meringankan beban penderitaan umat Islam di Palestin. Dan ALlah memandang kita sebagai Muslimin yang telah berusaha untuk membantu saudara-saudaranya.. Insya ALlah.

Sumber Rujukan :

1. Prof Madya Dr Mohsen M. Salleh, Isu Palestin, Latarbelakang dan Kronologi Perkembangannya Sehingga Tahun 2000, 2001, Fajar Ulung, Kuala Lumpur

2. AbduLlah Nasir Ulwan, Pejuang Pembaharuan Salahuddin Al Ayyubi, Cet Pertama 1999, Darul Nu'man, Kuala Lumpur

3. Ibnu Ismail, Nostalgia Syuhada' Palestin, Cet Pertama 2003, al Qassam Library, Pahang